Fulltextové vyhledávání

Parametrické vyhledávání

Parametrické vyhledávání

Vyhledat v katalogu

Vyhledat v katalogu

Drobečková navigace

Úvod > Příběhy kreativity > Modrobílá krása

Modrobílá krása



22_Osako_02.jpgZuzana Osako je módní návrhářka a ilustrátorka, která žije v Roztokách u Prahy. Provozuje tam rovněž zakázkové krejčovství Tradice, inspirované původními střihy českých a moravských oděvů. Důsledně používá pouze vynikající materiály, které precizně zpracovává.

Ve své tvorbě využívá tradiční techniku potisku textilií, zvanou modrotisk, která je zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Nezapře v sobě hluboké kořeny moravské folklorní tradice, kterou se snaží udržet při životě.

I proto ji oslovil Český olympijský výbor oslovil ke spolupráci na návrhu stejnokrojů pro naše sportovce na olympiádu v Tokiu. Rovněž značka Pietro Filipi požádala o vytvoření vzoru pro svou limitovanou modrobílou kolekci, inspirovaného modrotiskem.

 

 

 

22 IMG_8438R.jpgKromě módního návrhářství se Zuzana Osako věnuje i ilustraci. Za svého pobytu v Tokiu, kde se mimo jiné seznámila i se svým manželem, studovala japonskou malbu tuší, která ji uchvátila. Hlavním tématem jejích ilustrací jsou především český venkov a lidové tradice. Jak je vidět, inspirace v kulturním dědictví naší země je nevyčerpatelná.

 

https://www.tradice.org/